Hoe lean was Red Bull Racing vandaag?

Lean en Formule 1. Wat ging er vandaag mis bij de wedstrijd?

Streven naar perfectie en zo effectief mogelijk gebruik maken van geld en tijd. Training, de juiste strategie, en telkens opnieuw beoordelen of de huidige methode nog steeds de meest efficiënte werkwijze is. Dat is Formule 1. Zie je de overeenkomsten? Deze eigenschappen sluiten naadloos aan op de lean denkwijze.

Bij lean hoort samenwerking en het benutten van elkaars kwaliteiten. Wat gebeurde er? Twee coureurs uit hetzelfde team zaten elkaar in de weg met alle gevolgen vandien. Voor beiden eindigde na deze stunt de race. Lean draait om het elimineren van verspillingen. De grootste verspillingen in deze race waren materiaal (de gecrashte auto’s) en de punten voor het deelnemende Red Bull team.

Maar hoe had dit voorkomen kunnen worden? In dit geval streden twee teamgenoten voor een vierde en vijfde plek in de race. Op basis van snelheid kon Ricciardo langs zijn teamgenoot Verstappen, maar Verstappen verdedigde zijn positie. Stel je de prestaties van je team veilig of ga je voor je eigen succes. Waar twee ploeggenoten konden samenwerken werd de teamgeest verdrukt door de individuele prestatiedruk.

Waar je volgens de lean methodiek normaal gesproken een klant hebt, is hier Red Bull (de eigenaar van het team) de partij die tevreden dient te zijn bij de finish. Dus welke actie had in dit geval waarde toegevoegd voor Red Bull? De individuele belangen terzijde schuiven en samenwerken om die vierde en vijfde plek te bemachtigen.

Not found