Scrum, flipovers en Kanbans

Geen werkplek zonder whiteboard of flipover. Post-its in overvloed in alle kleuren van de regenboog. Dagelijkse bijeenkomsten met je team. Ze gaan mogelijk samen met een woord waaraan steeds meer bedrijven zich committeren: scrum.  De term is ontstaan als ontwikkelmethode voor software. Voor veel mensen is scrum dan ook nog steeds een IT-gerelateerd model. Toch passen veel niet IT-bedrijven het scrum framework inmiddels toe in de praktijk.

Mensen in je omgeving praten over stakeholders, Product Owners en Scrum Masters. In de wandelgangen hoor je product backlog, burn down chart en velocity. Wat houden de scrumbegrippen daadwerkelijk in? In een wekelijks terugkerende serie blogs neem ik je mee in de verschillende begrippen binnen het scrum framework.

Maar eerst de term scrum. Waar staat deze nou voor? Scrum draait om ‘waardecreatie door middel van een productieve en creatieve werkwijze’.

Beslissingen binnen het scrum framework worden genomen op basis van wat reeds bekend is. In een scrum omgeving worden risico’s gereguleerd en wordt voorspelbaarheid gestimuleerd.

Klinkt het nog wat abstract? Lees vanaf deze week hoe de term wordt ontleed.

Gerelateerde berichten

Not found