Een aflopende zaak: de burn-down chart

Het Scrum Framework bevat een aantal praktische middelen om je werk en planning inzichtelijk te maken. De burn-down chart of in de volksmond burndown is hier een van.

Ikzelf blonk nooit uit in de exacte vakken, dus voor mij begon het langzaam voor m’n ogen te duizelen toen ik het woord ‘grafiek’ hoorde. Maar waar bestaat deze grafiek nou precies uit? Waarom is hij aflopend? En hoe lees ik deze?

Van grafieken zijn we stijgende lijnen gewend. Een grafiek geeft bijvoorbeeld weer hoeveel werk is afgerond binnen een bepaalde tijd. De naam zegt het natuurlijk al: de burn-down chart wijkt hiervan af.

Laten we beginnen bij de basis: een burn-down chart is een grafiek met de (verwachte) resterende hoeveelheid werk in een backlog. Deze grafiek wordt bijvoorbeeld ingezet als middel om de omvang van de resterende werkzaamheden op de Sprint Backlog en Product Backlog te bespreken met het team.

Op de horizontale as staat de tijd uitgedrukt en op de verticale as het resterende werk. Doordat de hoeveelheid werk tijdens het proces (de tijd) afneemt, ontstaat een dalende lijn. Gedurende de tijd die vordert worden items immers van de backlog afgehaald en afgerond.
De verticale as wordt doorgaans uitgedrukt in Story Points. We hebben het in dit geval over de som van alle overgebleven items op de backlog.

Vaak voegen we een extra lijn toe aan de grafiek. Deze lijn heeft betrekking op de planning voorafgaand aan het proces. Door deze lijn kan je makkelijk zien in hoeverre de daadwerkelijke waardes overeenkomen met de ingeschatte waardes.

Waarom een burn-down chart en niet gewoon een goed verhaal? Aan de hand van deze grafiek zie je snel terug of je een project daadwerkelijk af gaat ronden binnen het vooraf vastgestelde aantal sprints.

Gerelateerde berichten

Not found