‘Het gaat goed, lekker druk!’

Lekker druk is goed. Stilstaan is geen optie. Rust is uit den boze. De wereld om ons heen is voortdurend aan verandering onderhevig en zo ook wij. Zolang je druk bent, ben je goed bezig. Het geeft je een bepaalde status. Je investeert. Je laat zien dat je absoluut niet lui bent. “Ik werk momenteel gemiddeld 60 uur in de week. Daarnaast ga ik natuurlijk op zondag met m’n dochter mee naar de hockeyclub.” Wie heeft besloten dat we ‘lekker druk’ moeten zijn?

Een rustige dag betekent dat je niet productief bent geweest. Het betekent dat je niet hebt bijgedragen aan vooruitgang. Het betekent zelfs stilstand. Daarom is het van belang je parttime dag actief in te vullen. Het huis moet schoon, of misschien volg je naast je werk een opleiding of cursus. Parttime werken doe je alleen met een goede reden. Wellicht omdat je papa- of mamadag hebt. Want anders rijst de vraag: “Waarom werk je niet gewoon fulltime? Dat levert toch veel meer op?”

Is lekker druk echt lekker? Uit cijfers van het CBS eind vorig jaar bleek dan een op de zes tot zeven mensen kampt met burn-outklachten. Ook veel jongeren lopen tegen de muur. De continue druk om te presteren en zich te onderscheiden wordt ze te veel. Ze storten in en vinden niet de rust te herstellen. Want immers, met thuis zitten verdoen ze niet alleen de tijd van hun baas, maar ook die van zichzelf. Want we moeten zoveel. We moeten naar alle leuke evenementen, we moeten bereikbaar zijn, we moeten presteren en we moeten gelukkig en succesvol zijn.

De drang om te groeien en blijven ontwikkelen is in de basis niet slecht. Sterker nog, de drang om hogerop te komen motiveert en geeft energie. Soms moet je even druk zijn om verder te komen. Soms investeer je in een bepaald doel. Het gevaar schuilt in de beweegredenen en het ontbrekende rustmoment naderhand. Wil je hogerop omdat je van binnen geprikkeld wordt te groeien? Ben je leergierig en wil je meer?  Of móet je meer, omdat je anders zowel jezelf als je omgeving teleurstelt. Je hebt toch immers de kwaliteiten? Waarom mag je niet herladen na een periode van drukte? Stiekem vinden we druk zijn soms best zwaar. Eigenlijk verlangen we wel eens naar de momentje van rust, bezinning, tijd om dat leuke boek te pakken.

En ja, we werken in teams waarin de key-woorden ‘flexibiliteit’, ‘groeien’ en ‘verbeteren’ zijn. Maar al zitten we in die mindset van continu verbeteren, vraagt iemand ons dat we continu in beweging moeten zijn? We zijn het zelf die ons deze druk opleggen. We weten het natuurlijk allemaal: druk zijn is een keuze.

Gerelateerde berichten

Not found