De Lean verspillingen: voorraad

‘We maken onze onderneming klaar voor een nieuw jaar. Een jaar waarin we investeren in de huisstijl en zichtbaarheid van ons bedrijf. Voor een marketingcampagne die we starten hebben we folders besteld, pennen en talloze andere gadgets die ons wel leuk leken. Onder het motto ‘beter mee verlegen dan om verlegen’ hebben we meteen van alles tweeduizend stuks in die online winkelwagen gegooid.
Achteraf erg jammer, want we hadden aan vijftienhonderd ook genoeg gehad. We zitten nu met een enorme voorraad aan stickers, stempels, kladblokjes waar we – in ieder geval voorlopig – geen gebruik van gaan maken.’

Dit is een typisch voorbeeld van de verspilling ‘voorraad’. Het gaat om materialen die niet direct nodig zijn. Voorraad kan bestaan uit bijvoorbeeld ruw materiaal voor de maak van producten, opslag van voltooide producten, te veel grondstoffen, verkoopfolders, reserveonderdelen die niet worden gebruikt etc. Voorraad kan echter ook abstracter zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ongelezen e-mail, een rapport dat nog op je ligt te wachten of een factuur/offerte die onopgemaakt is. Voorraad kan ook bestaan uit data die niet worden gebruikt, opgespaard of gebundeld werk.

En waarom is dat dan verspilling? Wie weet komt het toch ooit nog van pas? In de eerste plaats: voorraad is ruimte en ruimte is geld. Voorraad kan beschadigen of na verloop zijn waarde verliezen. Ook kan wachttijd ontstaan, omdat je werk bundelt voor je het oppakt.

Voorraad is vaak een logisch gevolg van overproductie. Deze wordt getransporteerd en – tijdelijk – ergens opgeslagen.

Gerelateerde berichten

Not found